Ostvareni rezultati projekta „ZAŽELI“ – Program zapošljavanja žena na području općine Bosiljevo

Općina Bosiljevo je u utorak 08. prosinca 2020. godine održala izlaganje postignutih rezultata projekta „ZAŽELI“. Radi trenutne situacije vezano za širenje virusa Covid-19 nije bilo moguće održati prezentiranje ispred većeg broja mještana, već se pristupilo i pojedinačnom prezentiranju rezultata.

Projekt „Zaželi„ je na samom kraju svoje provedbe, a traje od srpnja 2018. godine. Tada je ugovoren s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava na razdoblje od 30 mjeseci. Financiran je u 100%  iznosu u vrijednosti od 1.923.200,00 kn iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Provedbom su u cijelosti ostvareni ciljevi projekta i tako postignuti značajni rezultati. Kroz projekt je s područja lokalne zajednice zaposleno 10 teže zapošljivih žena koje su u trenutku zapošljavanja bile nezaposlene i nalazile se na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Kako u općini Bosiljevo prevladava stanovništvo starije životne dobi, itekako je dobrodošla skrb i pomoć takvim osobama. Svaka žena se brinula o 5 korisnika koji su u nepovoljnom životnom položaju u razdoblju provedbe projekta od 24 mjeseca. Pomagale su u čišćenju životnog prostora te svojim obilaskom pridonosile poboljšanju njihovog socijalno emotivnog stanja. Međusobnom komunikacijom pridonosile su svladavanju osjećaja usamljenosti koji se najčešće javlja upravo kod osoba treće životne dobi. U zapošljavanju žena i pronalasku najpotrebitijih korisnika sudjelovali su partneri na projektu i to Hrvatski zavod za zapošljavanje Karlovac, ispostava Duga Resa te Centar za socijalnu skrb Duga Resa. Kroz projekt su korisnicima podijeljeni besplatni mjesečni paketi higijenskih potrepština za osobnu njegu i za čišćenje kućanstva u vrijednosti od 200 kuna, što je popravilo njihove skromne kućne budžete. Također, u okviru sredstava odobrenih za provedbu projekta, radnicama su kupljeni bicikli radi lakšeg i bržeg obilaska korisnika. U sklopu projekta radnice su se osposobile za posao gerontodomaćice i tako stekle dodatno znanje i vještine koje će im koristiti u pronalasku novog posla i činiti ih konkurentnima na tržištu rada. Za vođenje i upravljanje projektom zaposlene su voditeljica projekta i asistentica. Također, održane su javne tribine, provedeni partnerski sastanci i podijeljeni promotivni materijali.

Možemo zaključiti kako je hvale vrijedan projekt „ZAŽELI“ na području Općine Bosiljevo imao značajni utjecaj na kvalitetu života kako na zaposlene žene tako i na krajnje korisnike. Stoga se nadamo skorom nastavku takvog ili sličnih projekta.

riječ načelnika
transparentna javna nabava
strategija razvoja
strategija upravljanja imovinom
zaželi
wifi4eu
karlovačka županija
grad duga resa
tz duga resa
katastar
izbori za eu parlament
izbori u bosiljevu
lokalni izbori