Ostvareni rezultati projekta „ZAŽELI“ – Program zapošljavanja žena na području općine Bosiljevo

Općina Bosiljevo je u utorak 08. prosinca 2020. godine održala izlaganje postignutih rezultata projekta „ZAŽELI“. Radi trenutne situacije vezano za širenje virusa Covid-19 nije bilo moguće održati prezentiranje ispred većeg broja mještana, već se pristupilo i pojedinačnom prezentiranju rezultata.

Projekt „Zaželi„ je na samom kraju svoje provedbe, a traje od srpnja 2018. godine. Tada je ugovoren s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava na razdoblje od 30 mjeseci. Financiran je u 100%  iznosu u vrijednosti od 1.923.200,00 kn iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Provedbom su u cijelosti ostvareni ciljevi projekta i tako postignuti značajni rezultati. Kroz projekt je s područja lokalne zajednice zaposleno 10 teže zapošljivih žena koje su u trenutku zapošljavanja bile nezaposlene i nalazile se na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Kako u općini Bosiljevo prevladava stanovništvo starije životne dobi, itekako je dobrodošla skrb i pomoć takvim osobama. Svaka žena se brinula o 5 korisnika koji su u nepovoljnom životnom položaju u razdoblju provedbe projekta od 24 mjeseca. Pomagale su u čišćenju životnog prostora te svojim obilaskom pridonosile poboljšanju njihovog socijalno emotivnog stanja. Međusobnom komunikacijom pridonosile su svladavanju osjećaja usamljenosti koji se najčešće javlja upravo kod osoba treće životne dobi. U zapošljavanju žena i pronalasku najpotrebitijih korisnika sudjelovali su partneri na projektu i to Hrvatski zavod za zapošljavanje Karlovac, ispostava Duga Resa te Centar za socijalnu skrb Duga Resa. Kroz projekt su korisnicima podijeljeni besplatni mjesečni paketi higijenskih potrepština za osobnu njegu i za čišćenje kućanstva u vrijednosti od 200 kuna, što je popravilo njihove skromne kućne budžete. Također, u okviru sredstava odobrenih za provedbu projekta, radnicama su kupljeni bicikli radi lakšeg i bržeg obilaska korisnika. U sklopu projekta radnice su se osposobile za posao gerontodomaćice i tako stekle dodatno znanje i vještine koje će im koristiti u pronalasku novog posla i činiti ih konkurentnima na tržištu rada. Za vođenje i upravljanje projektom zaposlene su voditeljica projekta i asistentica. Također, održane su javne tribine, provedeni partnerski sastanci i podijeljeni promotivni materijali.

Možemo zaključiti kako je hvale vrijedan projekt „ZAŽELI“ na području Općine Bosiljevo imao značajni utjecaj na kvalitetu života kako na zaposlene žene tako i na krajnje korisnike. Stoga se nadamo skorom nastavku takvog ili sličnih projekta.

enovorođenče
savjetovanje s javnošću
itransparentnost-1.jpg
transparentna javna nabava
strategija razvoja
strategija upravljanja imovinom
zaželi
wifi4eu
groblje
turistička zajednica
izbori
predskola pcelice