Na snagu su stupile nove zakonske odredbe za vlasnike / skrbnike pasa

Poštovani mještani Općine Bosiljevo,

Obavještavamo Vas da je na snagu stupio Zakon o zaštiti životinja (NN 102/17), kojim se propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba, radi zaštite životinja tijekom korištenja, ali i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.

Ovaj Zakon pred vlasnike/skrbnike pasa stavlja obveze kojih se nužno pridržavati, s obzirom da su propisane i značajne kazne za nepoštivanje istih.
Općina Bosiljevo Vas ovim putem želi ukratko informirati o obvezama koje se pred Vas stavljaju, kako biste njihovim pridržavanjem izbjegli kazne koje je Zakon odredio.
Također, vjerujemo da će se, poštivanjem propisanih zakonskih odredbi, smanjiti broj napuštenih pasa koji sve više postaju prijetnja sigurnosti naših mještana.

Kratak pregled obaveza koje su vlasnici/skrbnici pasa dužni poštivati i zakonom propisane kazne:

NAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je veća kazna, do 30.000 kn.

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Vlasnik/skrbnik psa dužan je mikročipirati psa do 30.09.2018.g. Svi psi na području Općine Bosiljevo moraju biti mikročipirani. Zakonom propisana kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi do 6.000 kn.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza vlasnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako vlasnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi i do 30.000 kn.

SVI POTREBNI UVJETI: Vlasnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30.000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Vlasnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Vlasnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći životinji i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoje naselje čistim i ugodnim za život.

Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja i/ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!

Ovim putem napominjemo da je Zakon predvidio i provođenje inspekcijskog nadzora nad provođenjem propisanih odredbi.

Stoga Vas obavještavamo da će uskoro krenuti i inspekcijski nadzor.

lz tog razloga ova obavijest i letak ima za cilj informirati naše stanovnike, kako bi bili spremni na obaveze koje se pred njih stavljaju Zakonom o zaštiti životinja, te izbjegli plaćanje visokih kazni.

OPĆINA BOSILJEVO

enovorođenče
savjetovanje s javnošću
itransparentnost-1.jpg
transparentna javna nabava
strategija razvoja
strategija upravljanja imovinom
zaželi
wifi4eu
groblje
turistička zajednica
izbori
predskola pcelice