Današnje područje Općine Bosiljevo spada pod jurisdikciju triju rimokatoličkih župa:

  • Župa svetog Mavra opata Bosiljevo

 

Župnik: vlč. Josip Priselac
Adresa: Ulica iseljenika Bosiljeva 9, 47251 Bosiljevo
Telefon: 047 857 018
Fax: 047 857 018
E-adresa: zupa.bosiljevo@zg-nadbiskupija.hr

 

Župa svetog Mavra opata u Bosiljevu je površinski najveća župa Zagrebačke županije, a zauzima područje od sela Beč (na istoku) do sela Rim (na zapadu), dolinom rijeke Kupe do sela Glavica na sjeveru te od Rima preko Liplja do sela Gašparovići na jugu. Prvi se puta spominje 1334. godine kada Ivan Arhiđakon Gorički navodi u statutu Zagrebačke nadbiskupije župu „sancti Mauri de Bozilo“ i to je prvi spomen Bosiljeva uopće. Svi svećenici u Bosiljevu su do sredine 17. stoljeća bili glagoljaši te bogoslužje obavljali na narodnom hrvatskom jeziku. Prvi bosiljevski župnik glagoljaš koji je ostao zapisan u povijesnim vrelima bio je pop (stari hrvatski naziv za svećenika glagoljaša koji bogoslužje obavlja na hrvatskom jeziku) Lovro, a prvi latinski župnik bio je Mihajl Prosenko od 1648. do 1674. godine.

Iako je zaštitnik Župe sveti Mavro (blagdan se slavi 15. siječnja) glavno proštenje je blagdan svetog Vida (15. lipnja), a veliko proštenje se održava prve nedjelje iza tog datuma. Početak slavlja ovog svetca vjerojatno potječe iz vrlo ranog razdoblja na što su očito utjecali Frankopani jer je u gotovo svim njihovim posjedima taj svetac posebno slavljen (Rijeka, Ozalj, Bosiljevo). Sveti Vid je osobito slavljen u hrvatskim i slavenskim zemljama.

Na istočnoj strani Župa Bosiljevo graniči sa Župom Lipa u čijem je sastavu i selo Vodena Draga koje danas pripada Općini Bosiljevo.

Na južnom dijelu graniči sa Župom Lešće u čijem su sastavu sela Mjesnog odbora Grabrk.

Na području Općine Bosiljevo postoji mnoštvo crkvi, kapela, raspela i zavjetnih križeva koji svjedoče o neprekinutoj odanosti Bosiljevčana kršćanskoj vjeri svojih praotaca.

Najznačajniji vjerski objekt na području Općine je zasigurno župna crkva svetog Mavra opata u Bosiljevu. Ne zna se kada je točno sagrađena prva crkva, ali je zasigurno postojala već spomenute 1334. godine. Ta je crkva porušena za vrijeme velike provale turskih pljačkaša 1582. godine te Frankopani Tržački drugu crkvu grade 1635. godine. Nju je bosanski biskup posvetio 23. siječnja 1636. godine. Godine 1896. započela je gradnja današnje crkve koja je blagoslovljena 21. lipnja 1903., a posvećena 3. kolovoza 1913. godine.

Na brdu Gradišće prema narodnoj predaji stajao je čvrsti grad Levund. Na ovom lokalitetu posebno su zanimljivi arheološki nalazi s mnogo keramičkih i metalnih ostataka te grobnice na sjevernoj strani brda. Pretpostavlja se da je tu Vuk Frankopan osnovao samostan u koji 1531. godine dolaze dominikanci. Napuštaju ga prilikom provale Turaka 1582. godine, godine koja je dugo vremena ostala po zlu zapamćena, te sele u dvorac čiji se jedan dio i danas zove „kloštar“.

Uz kapelu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Gradišću vezana je narodna predaja koja govori kako je Majka Božja Gradiška nekad bila na brdu Gradišće pokraj Lipe odakle je nestala i ukazala se pastirima u okolici Bosiljeva. Zaželjela je da joj se tu sagradi nova crkva te je tako i učinjeno.

Na području Župe svetog Mavra nalaze se još kapela svetog Duha u Lisičinoj Gorici, kapela Navještenja Marijinog u Zdihovu, kapela svete Barbare u Pribanjcima, kapela svetog Matije u Johima, kapela svetog Leonarda u Liplju te kapela svete Ane u starom gradu Bosiljevu kao i niz manjih kapelica i raspela.

  • Župa svetog Jurja mučenika Gorinci-Lešće (djelomično)

 

Adresa: Gorinci 2, 47 262 Generalski Stol
Telefon: 47    1 200; 098 138 9356

 

Župa svetog Jurja na području Općine Bosiljevo obuhvaća kapelu svetog Križa u Grabrku, kapelu svetog Ivana Krstitelja u Umolu te kapelu Srca Isusovog u Matešama.

  • Župa svetog Nikole biskupa Lipa (djelomično)

 

Adresa: Lipa 1, 47261 Zvečaj
Telefon: 047 866 160

Župa svetog Nikole biskupa na području Općine Bosiljevo obuhvaća kapelu svete Jelene u Vodenoj Dragi. Svake godine Vodena Draga svečano slavi blagdan svoje nebeske zaštitnice, Jelene Križarice, misnim slavljem i narodnim proštenjem.

enovorođenče
savjetovanje s javnošću
itransparentnost-1.jpg
transparentna javna nabava
strategija razvoja
strategija upravljanja imovinom
zaželi
wifi4eu
groblje
turistička zajednica
katastar
izbori
predskola pcelice